WHO (Maailma Terviseorganisatsioon) kavatseb töödeldud liha kanda vähkitekitavate ainete nimekirja: nende andmetel on töödeldud liha inimese tervisele sama ohtlik kui sigaretid ja alkohol, asbest, arseen ja plutooniumarseen. Sealjuures on Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (International Agency for research on Cancer) teada andnud kaalukatest tõenditest, et soolevähki võib põhjustada ka töötlemata punase liha tarbimine. Lisaks on neil kindlaid tõendeid, et isegi väikestes kogustes töödeldud liha tarbimine suurendab vähiriski.

Uuringud näitavad tendentsi, et aktiivsed lihasööjad kipuvad tarbima vähem taimset toitu, kuigi seda võiks lihasöömisele eelistada. Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur soovitab soolevähi riski vähendamiseks süüa mitte enam kui 500 grammi punast liha (veise-, sea- ja lambaliha) nädalas. Samuti võiks töödeldud liha (näiteks sinki, peekonit ja suitsuvorsti) tarbida võimalikult vähe. "Mida rohkem töödeldud liha inimene sööb, seda enam suureneb soolevähi tekke risk," ütleb doktor Kurt Straif IARC-ist.

Üks põhjustest sellise seose leidmisel on lihale iseloomulikku punast värvust andev heem, mis võib kahjustada seedetrakti. Lisaks sellele võivad vähkitekitavad ained moodustuda ka siis, kui liha säilitamiseks töödeldakse seda suitsutades, kuivatades või soolates ja säilitusaineid lisades.

WHO raporti andmeil piisab vaid 50 grammist töödeldud lihast päevas (see on umbes kaks lõiku peekonit või sinki) ning šanss soolevähki haigestuda kasvab 18% võrra; 100 grammi punast liha päevas võib vähiriski suurendada 17%, vahendab BBC Health News.

Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri töögruppi kuulus 22 eksperti kümnest eri riigist, kes uurisid enam kui 800 uuringut, mis tehtud viimase kahekümne aasta jooksul ja mis käsitlesid rohkem kui tosinat eri tüüpi vähi seotust töödeldud või punase liha tarbimisega paljudes erinevate dieetidega riikides.

Peekonivõileib pole suitsetatud sigarett?

Mõned Inglise teadlased on neid WHO väiteid juba kritiseerinud, kuna näiteks singivõileiva söömine pole sama ohtlik nagu suitsetamine: "On kohatu võrrelda, et näiteks peekoni ja vorsti tarbimine on sama ohtliku nagu suitsetamine, eriti kuna me teame sigarettides sisalduvat suurt hulka keemilisi kantserogeenseid ained ja nende seost kopsuvähi tekkimisegal," kommenteerib doktor Ian Johnson toiduuuringute instituudist (Institute of Food Research).

"Ükski toit pole peamine tegur vähi tekitamisel. Peamiseks prioriteediks vähiennetusel peaksid olema pigem suitsetamisest loobumine, normaalkaalu hoidmine ning alkoholitarbimise vältimine," lisas Cardiffi ülikooli professor Robert Pickard liha nõuandekomitee (Meat Advisory Panel) ekspertrühmast.

Igal aastal sureb suitsetamise tagajärjel miljon inimest ja alkoholi tõttu 600 000 inimest - selle kõrval pole 34 000 vähisurma, mida võib siduda töödeldud ja punase liha tarbimisega, just nii hiiglaslik, aga ometigi on see piisavalt suur number, et teemale tõsist tähelepanu pöörata ja oma igapäevaseid toiduvalikuid teadlikumalt teha.

Punane liha ja töödeldud liha

Punase liha määratluse alla liigituvad sealiha, loomaliha, lambaliha, kitseliha, põdraliha, hobuseliha ja kõik sellised toidud nagu hamburgeid, hakkliha, lambapraad, ribid jms.

Töödeldud liha on see, mida on säilitamiseks töödeldud: suitsetatud, soolatud, kuivatatud, fermenteeritud, lisatud säilitusaineid. Näiteks sink, peekon, salaami, erinevad vorstid ja ka näiteks hot dog.

"Parim dieet tervise hüvanguks ja vähiriski vähendamiseks on kiudainete rikas rohkelt puu- ja juurvilju sisaldav toit. Tarbige vähem punast ja töödeldud liha ja soola. Ja parim, mis te oma tervise hüvanguks teha saate, on lõpetada suitsetamine - tubakas on suurim vähitekitaja maailmas, tappes kaks kolmandikku pikaajalistest suitsetajatest ja ometigi on võimalik seda vältida," soovitab Casey Dunlop Rahvusvahelisest Vähiuuringute Agentuurist.

Allikad: Telegraph 1, 2, Daily Mail, BBC Health News, WHO, IARC

Loe rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri (International Agency for Research on Cancer) pressiteadet SIIT.

Loe ka lugusid Kas lihasöömine võib toita vähirakke? ja Seos töödeldud liha ja varajase surma vahel ja Ülekaalulisus: kolmandik kõigist vähktõbedest on otseselt sellega seotud