Tänapäeval on paljud seedimisprobleemid saanud tavaliseks osaks meie igapäevaelus. Organism on aga tervik. Kui neile kehamärkidele tähelepanu ei pöörata, võivad neist areneda erinevad terviseprobleemid, vahendab Kehakeel.ee.

Õnneks saab igaüks lihtsate nippidega oma seedimist parandada. Siinkohal pakume nõuandeid, mis aitavad kaasa heale seedimisele.

1. Piira või väldi neid toite, mida su keha ei suuda seedida. Joogidel on ütlus: "Ära söö seda, mida sa ei suuda seedida 24 tunni jooksul. " Seedimise efektiivsust ei suurenda ainult see, mida sa lisaks sööd, vaid ka see, kui sa lõpetad või vähendad oluliselt nende toitude söömise, mida su kehal on raske seedida. Lääne inimese tavapärane toit - liha, munad, kala ja juust seeduvad väga kaua, võides organismi jääda koguni kolmeks ööpäevaks. Nende seedimiseks läheb vaja palju seedeensüüme, mida üleliigsele valgukoguse puhul ei pruugi jätkuda ning valk jääb lõpuni lagundamata. Lõpuni lagundamata valk tekitab palju vaevusi ja probleeme ning halvalõhnalisi gaase. Et parandada oma seedimist, piira või väldi: liha ja lihatooted, piima ja piimatooteid, valget suhkrut ja valget riisi, valget jahu ja sellest tehtud tooteid nagu sai, leib, pasta, koogid.

2. Söö selleks, et elada, mitte ära ela selleks, et süüa. Kui sa sööd liiga palju, valesid toite, valel ajal, siis sa ei aita oma seedimisele kaasa. Sa ei ole prügikast. Sa ei saa enda sisse visata ükskõik mida ja ükskõik kui palju. Meie seedimissüsteem lihtsalt ei suuda puht füüsiliselt selle kõigega toime tulla. Liigsöömine võib olla ka psüholoogiline probleem või alateadlik soov tuimestada toiduga emotsioone, liiga tihti on aga tegemist täiesti tavalise distsiplineerimatusega.

3. Söö regulaarselt. 5 korda päevas söömine ehk 3 põhitoidukorda ja 2 vahepala. See aitab sul distsiplineerida söömisaegu, hoiab veresuhkrutaseme ühtlasena kogu päeva jooksul. Aitab ära hoida söömasööstud ebasoovitava toidu järgi ning liiga suurtes kogustes söömise ühel toidukorral. Regulaarne söömine tagab ka hästitoimiva ainevahetuse, hoiab korras kaalu ja sa tunned end energilisena ja toidetuna.

4. Söö alati hommikusööki, väldi õhtul hilja söömist. Paljud inimesed väidavad, et neil pole hommikuti isu ja piirduvad heal juhul vaid kohviga. Tihti tuleb aga isu just enne magamaminekut, siis süüakse hommiku, lõuna ja õhtusöök ühe korraga. Paradoks seisneb aga selles, et hommikuti on kõhu energia alati tugevam ja seedeensüümide mahlad "ootevalmis". Hommikusööki vahele jättes nõrgestad järkjärgult mao- ja seedefunktsioone.

Liiga hilja süües kurnad oma keha ja viid ta stressiseisundisse. Inimene elab bioloogiliselt ühes rütmis loodusega, kui väljas läheb pimedaks, siis muutuvad "uniseks" ka meie organid. Täis kõhuga magama minnes ei suuda organism toitu efektiivselt seedida. See on halb seedeorganitele, südamele, maksale, rääkimata libiidost. Las õhtusöök olla päeva kergeim ning vahe õhtusöögi ja magama minemise vahel vähemalt 4 tundi.

5. Söö aeglaselt ja mälu korralikult. Süüa tuleks alati rahulikult ja aeglaselt, väga oluline on toidu piisav närimine, sest toidu seedimine algab juba suust.

6. Lõpeta söömine, kui kõht on kolm neljandikku täis. Nii väldid sa ülesöömist. Kui sööme korraga palju, siis seedimine aeglustub. Vahel võib rikkalik õhtusöök jääda makku terveks ööks.

7. Väldi talumatust tekitavaid toite. Toiduainete talumatus on tänapäeval suur probleem. Kõige enam on levinud piimasuhkru laktoosi ja piimavalgu kaseiini ning teraviljavalgu gluteeni talumatus. Talumatud toidud ei seedi lõpuni ning tekitavad kõhulahtisust või -kinnisust, tuntuimad talumatusega kaasnevad probleemid on Crohni tõbi, tsöliaakiahaigus ja ärritatud soole sündroom. Toiduainete talumatust saab määrata spetsiaalsete testidega.

8. Ära söö iga päev ühte ja sama toitu. Sama toidu söömine igapäevaselt võib viia toidutalumatuste tekkimiseni. Loodus on andnud meile aastaajad ja nendega koos vahelduvad taimed. Kuigi kaupluses on enamasti samad toidud müügil aastaringselt, siis vali oma toit lähtuvalt hooajast ja sa võid kindel olla, et toitud palju mitmekesisemalt ja hoidud talumatuste tekkimisest.

9. Ära joo vedelikke söögi ajal. Väikse lonksu vett toidu kõrvale võtta võib ikka aga kui toit mahla, piima või muu vedelikuga sõna otsese mõttes alla uhuda, siis uputad sa ära oma seedeensüümid ja seedimine toimub vaid osaliselt. Pea joomise-söömise vahet umbes 30 minutit.

10. Toit peab olema ahvatlev. Söömine algab tegelikult nägemise ja haistmisega. Toit peab välja nägema ilus, ahvatlev ja hea lõhnaga. Sul peavad toitu vaadates süljenäärmed tööle hakkama. Jubeda välimuse ja maitsega sööki sööma sundides annad sa oma seedimisorganitele käskluse toitu mitte seedida.

11. Kord nädalas anna oma seedeelunditele puhkust. See ei pea olema päris veepaast. Sa võid sellel päeval süüa lihtsalt puuvilju või aedvilju, neid on kergem seedida ja seedeorganid jõuavad end taastada ja toksiinid organismist väljuda.

12. Puhka ja lõõgastu piisavalt. Stressis ja väsinud keha ei suuda toitu efektiivselt seedida ega omastada.

13. Tee mõõdukalt sporti. Mistahes liigutamise vorm - kõndimine, ujumine, jooksmine, joogatamine, tantsimine aitab liigutada lümfe ja ajada välja toksiine.

14. Võid oma menüüsse lisada taimi, mis aitavad seedimist korrastada. Sobivad - harilik köömen, aedtill, linaseemned, harilik leesputk, aedseller, aedpetersell, harilik raudrohi, liht-naistepuna, paakspuukoor (tugeva lahtistava toimega), palderjan, põdrasammal, kõrvenõges, harilik nurmenukk, hanijalg, harilik võilill (juur), kirikakar, harilik leesikas, aed-koriander, saialill, harilik pune, piparmünt, koirohi, teekummel, mustikas, kukerpuumarjad, pihlaka- ja kibuvitsamarjad, astelpajumarjad.

Loe lisa: Kehakeel.ee

Loe lisaks: Parem seedimine: millised toiduained sobivad koos söömiseks, millised mitte?

Harjutused seedimise soodustamiseks ja enesetunde parandamiseks

Varjatud suhkrusõltuvuse küüsis: 8 põhjust, miks valge suhkur menüüst välja jätta

11 põhjust, miks su kehakaal ei lange

Viis nõuannet rasvapõletuse suurendamiseks