Ära neid blenderisse pane:

1. Keev vedelik

Püreesupi valmistamine on küll üks mõnusamaid asju, mida blender eriti kiiresti suudab valmis teha, kuid keeva supi blenderisse panek võib lõppeda suure õnnetusega. Tuline vedelik tekitab töötavas blenderis auru ja surve, mis võib blenderilt kaane pealt lüüa ja keeva supi sulle kätele ja näkku pritsida. Lase supil kümmekond minutit enne blenderdamist jahtuda, ära täida blenderi kannu rohkem, kui poole jagu ning hoia kaant köögirätiku abil kõvasti kannul. Hea nipp kannusisese pinge leevendamiseks on jätta kannu kaanel asetsev väike kork avatuks ning katta see köögirätiku või pajakindaga.

2. Kartulid

Blenderi abil kartulipudru tegemine võib küll tunduda geniaalse life hack'ina, kuid tegelikkuses lõppeb ka see ettevõtmine läbikukkumisega. Blenderi terad töötlevad kartulid üle, mistõttu nad hakkavad eraldama liiga palju tärklist ning lõpptulemuseks on kliistrisarnane käkk.

3. Kuivatatud puuviljad, päikesekuivatatud tomatid

Kui sul on õnn olla võimsa toidupurustaja (nagu näiteks Nutribullet või Vitamix) omanik, siis see sind ei puuduta, aga kõigi tavaliste kodukasutuse blenderite omanikud peaksid nende tihkete toiduainetega ettevaatlikud olema. Kuivatatud tomatid ja puuviljad võivad lihtsalt blenderi terade külge kleepuda ja need isegi ära rikkuda. Aga mida teha? Päikesekuivatatud tomatitest võided ja pestod on ju nii head! Tomatite ja puuviljade eelnev leotamine kuumas vees aitab neid pehmendada.

4. Ingver

Samamoodi on väga kiulised näiteks maitsetaimede varred. Kiud ei purune ja pikemad neist kerivad ennast lõiketera alla rulli, kust on neid väga raske kätte saada. Ingverit on palju lihtsam kas lihtsalt hakkida või peenema püree saamiseks läbi küüslaugupurustaja lasta.

5. Kohvioad

Teoorias on see muidugi võimalik, kuid sarnaselt vürtsidega on nende purustamise jaoks palju paremaid (ja odavamaid) tööriistu. Kohviubade blenderis purustamisel ei jää kohvipuru ühtlane, mis muudab kohvi maitset ja kvaliteeti ning juhul, kui te olete kunagi kohviveskit seestpoolt nuusutanud, siis peaksite ka teadma, et seda lõhna ei saa mitte kunagi eemaldada ning kohvimaitseline puuviljasmuuti ei kõla just isuäratavalt.

6. Sügavkülmutatud kraam

Jällegi on see jutt nendele, kellel ei ole kas tööstulikku või väga võimsat blenderit. Tavalisel blenderil tekib tavaliselt raskusi väga jäätunud toodete ning jääkuubikutega (isiklikust kogemusest võin öelda, et isegi siis, kui toodet reklaamitakse jääpurustusfunktsiooniga). Jääpuru ning külmutatud marjad jäävad tükilised ning ebaühtlased, lisaks paneb see liigse koormuse blenderi teradele ja su truu abimees kulub kiiremini. Lahenduseks on lasta külmunud viljadel veidi sulada, aga kui aeg peale pressib ja hommikusmuuti on kiiresti vaja valmis saada siis minu lahendus on panna kannu külma asemel soe vesi ja lasta marjadel seal kohvikeetmise aja seista, seejärel lisan banaani ja spinatilehed ning seejärel jääb naudinguni vaid nupu keeramine.

7. Vürtsid

Vürtsipurustaja või siis uhmer eksisteerivad põhjusega. Nimelt on just need parimad vahendid vürtside purustamiseks. Blender ei ole kuivade toiduainete purustamisel efektiivne. Lisaks on tänu blenderi kannu kõrgusele vürtside mikroosakeste lendumise oht korraliku pipragaasi rünnaku ohvriks saada.

8. Sina ise!

Võib tunduda iseenesest mõistetav, kuid ohutus on oluline! Veendu, et blender on välja lülitatud või eemalda kann aluselt enne, kui lusika/spaatliga sealt midagi õngitsema asud. Blenderi tera on ohtlik isegi seisvas asendis. Kannu puhastamiseks on palju lihtsam viis, mis ei kätke endas pesušvammiga tera all ukerdamist. Täida kasutatud blenderi kann kolmandiku jagu veega, lisa paar tilka pesuvahendit, kaas peale, blender 30 sekundiks tööle ja valmis ta ongi.

Allikas: Vegamama.ee