Sügavkülmik hoiab toidud värskena uskumatult pikka aega ning on heaks abimeheks toidukao vastu võitlemisel

Kui kaua võib toitu sügavkülmas hoida?

Tegelikult võib toitu sügavkülmas hoida määramata aja jooksul. Põhjuseks, miks tasub külmutatud road siiski paari kuu jooksul ära tarbida on asjaolu, et need ei hakkaks sügavkülmas ajapikku oma toiteväärtust kaotama. Uurides erinevate toiduainete külmutusaegu, soovitatakse külmutatud toidud ära tarbida 2-3 kuu jooksul. Selle aja jooksul võid kindel olla, et saad võimalikult hea kvaliteediga eineid nautida.

Kasulik nipp on toidukotile või karbile lisada ka sildike külmutamiskuupäevaga. Nii on sul pidevalt teada, millised toidud vajavad kiiret söömist ning ei teki seda olukorda, kui sa ei tea, kas see kott keedetud kruupidega on seal sügavkülma põhjas olnud täpsemalt kaks või kolm aastat (näiteid elust enesest).

Mida ei soovitata külmutada?

Tegelikult peaaegu kõike võib, aga muidugi on ka paar erandit. Erinevad salatilehed ja lehtköögiviljad närtsivad külmutamisel. Kreemjad kastmed ja ka kookospiim/koor. Tegelikult ei juhtu maitsega mitte midagi, aga külmutamine muudab koore tekstuuri tükiliseks. Kui toidu visuaalne külg sinu jaoks oluline ei ole, siis külmuta terviseks.

Mida lisaks valmistoidule külmutada?

Viilutatud sai ja leib. Juhul kui oled ostnud suure leiva või saia ja tundub, et ei jõua seda ära süüa enne, kui hallitus sellest võitu saab, siis sügavkülmik on täiesti õige mõte. Ka poodides müüdavad juba alandatud hindadega leivad, saiad võivad otsekohe sügavkülma varuks rännata. Loomulikult on külmast tulnud leivad, saiad veidi kuivemad, kui värsked, seetõttu ongi parem neid soojalt tarbida. Kujuta ette, kui mõnusaid ahjuvõikusid neist saad! Kui sul on kodus röster, siis ei pea isegi ootama, et leib üles sulaks, vaid saad otse külmast tulnud leiva endale mõnusaks vahepalaks röstida.

Varuks külmutada saad ka kooke, tassikooke ja muid küpsetisi. Eriti kasulik, kui on ootamatud külalised tulemas või ennast tabab suur magusaisu ning küpsetamiseks pole aega. Oluline nipp on külmutada tooted kõigepealt individuaalselt näiteks kandikul ja siis võib nad ühte kotti/karpi panna. Nii ei külmu koogid üksteise külge ning saad valida igaks tarbimiseks õige koguse.

Puu- ja juurviljad. Oluline on kõik viljad enne külmutamist hoolikalt pesta! Juurviljad ei kaota külmutamisel oma häid omadusi. Mulle meeldib valmis teha erinevad supisegud, mida on lihtne otse külmast potti valada. Väga lihtne viis kiiresti söönuks saada. Veel kiirem viis on teha valmis värske supp ja külmutada see karpides portsjonite kaupa. Külmutatud köögivilju ei pea eraldi lahti sulatama, need saab otse pannile või potti visata ja see säästab söögivalmistamisel tohutult aega.

Kartulipudru tegemine võtab alati hullult palju aega ja ettevalmistust. Ka siin tuleb sügavkülmik appi! Mõttekas on korraga valmistada suur kogus ja osa portsjonitena külmutada, siis on nädala sees õhtusöögi mure murtud.

Kõik smuutide jaoks mõeldud puuvilju saab suurepäraselt sügavkülmutada. Osad viljad küll kaotavad sügavkülmutamisel oma kuju, kuid smuuti puhul pole see ju oluline. Internetis ringleb hästi palju soovitusi külmutada iga päeva kohta smuutiportsjonid eraldi. Proovisin selle küll järgi, aga kuidagi tarbetu tundus iga päev järjekordne külmutuskott pesta ja mulle see ei sobinud. Saan rahulikult ka suurest kotist õige koguse blenderisse visatud. See muidugi ei tähenda, et minu meetod on ainuõige. Proovi järgi ja katseta, milline variant on sinu jaoks kõige mugavam.

Banaane on eriti hea külmutada, neid ei pea tegelikult isegi ära koorima ega kotti panema. Kui banaanide kogus on suur ja nad hakkavad juba liiga pruuniks muutuma, siis viska nad sügavkülma ja juba varsti saad endale teha mõnusat banaanijäätist või smuutit.

Viinamarjad külmuvad ülihästi ja lahti sulatamata on eriti heaks vahepalaks kuumal suvepäeval. Nagu väikesed, ümarad mahlajäätised.

Maitsetaimed ja vürtsid. Sügavkülmik hoiab kuivatatud vürtside aroomi pikema aja jooksul värskena. Külmutamine on hea variant vürtsid värskena hoida juhul, kui oled ostnud neid suurema kogusega või lihtsalt kasutad neid harvemini. Värsked maitsetaimed, mida hooajal saab kas ise kasvatada või hea hinnaga osta, aitavad kaasa su toitude maitsestamiseks läbi aasta. Ka ise tehtud karulaugu või traditsioonilist basiiliku baasil pestot saab väga lihtsalt hilisemaks kasutamiseks külma panna - lisa enne karbi sulgemist pesto peale õhuke kiht oliiviõli - see aitab pestol ilusa rohelise värvi säilitada.

Tugevama aroomiga maitsetaimede puhul peaks investeerima hermeetiliselt suletavasse külmutuskarpi, kuna nende aroom jääb külge ka teistele külmas olevatele toiduainetele. Näiteks tilli puhul ei aita ei vaakumkotikesed ega ka klaaspurk lõhna kinni hoida, aga peale hermeetiliselt suletava karbi hankimist ei ole tillimaitselise jäätise intsidente kordunud.

Allikas: Vegamama.ee